Danas, pod galopirajućim pritiskom tehnike i tehnologije sve više se “matrijaliziramo” i odmičemo od duše, našeg autentičnog bića koje ima svoje radosti, tuge, čežnje, nade…..pa nam je i sam taj naziv “duša” posto apstraktan i stran.
Uz psihoterapiju vezane su brojne predrasude i mnogi ljudi se i u najtežim životnim okolnostima srame potražiti pomoć. Osoba se trudi “preživjeti” u nepodržavajućim okolnostima i onda kad je njen kapacitet za to nedostatan, čime dugotrajno narušava psihičko i fizičko zdravlje.
Psihoterapija dolazi od grčki psycho = duša i therapia = liječiti, što u prijevodu znači= liječenje duše
Kako se liječi duša psihoterapijom?
Već sam koncept terapijskog setinga (jedan susret) djeluje iscjeljujuće.
1. Terapeut i klijent dogovaraju dan u tjednu i vrijeme(po mogućnosti isti dan i isto vrijeme) za terapijske susrete, čime se jača kod klijenta svjesnost da postoji mjesto i vrijeme koje je određeno samo za njega i u kojem će terapeut biti tu samo za njega.
2. Terapijski susret traje točno određeno vrijeme, prema dogovoru terapeuta i klijenta, npr. 50 min. ili jedan sat. na taj način klijent osvještava svoje granice i jača ih u odnosu na druge
3.Terapijski proces ili rad s klijentom odvija se u kontroliranim uvjetima, terapeut je dužan osigurati klijentu ugodnu i sigurnu atmosferu, da bez straha može govoriti o onom što mu je važno. U realnom životu, zbog straha od osude i odbacivanja ne govorimo o svojim osjećajima i o onom što nam je važno, već pristajemo i odgovaramo na potrebe drugih i tako ostajemo trajno nezadovoljni i neispunjeni.
4. Terapeut pruža podršku klijentu da bira teme koje su mu važne i na taj način dolazi u kontakt s osjećajima; tugom, ljutnjom, mržnjom, gađenjem, bez straha da će ga terapeut odbaciti ili osuditi
5. Terapijski seting ima cijenu koju dogovaraju terapeut i klijent čime terapeut potiče uzajamnost i razmjenu; davanje i primanje. Ovo je važno za osobe koje su naučile stalno davati i teško im je bilo što primiti od drugih, misle i vjeruju da vrijede jedino ako daju, kao i osobe koje teško postaju svjesne potreba drugih.
Tijekom prvih susreta klijent i terapeut razgovaraju o mogućim ciljevima koje klijent želi postići, a oni se vremenom mogu modificirati i mijenjati. U gestalt pristupu klijent uči biti u “sada i ovdje”, a to znači da razvija svjesnost o procesima u svom tijelu, o svojim osjećajima i milima. Uči kako se može samopodržati i kako može posegnuti za podrškom iz okoline. Na taj način gradi dobru i pozitivnu sliku o sebi, jača svjesnost o sebi, više vjeruje u sebe, prihvaća sebe sa svim svojim “manama i vrlinama”, ali i otvorenošću za moguće promjene.
Kroz psihoterapiju klijent uči voljeti i prihvaćati sebe.🌻🙋‍♀️😊

Rajka Rade

Gestalt psihoterapeut

Pin It on Pinterest

Share This