Osobe s narcističkim poremećajem ličnosti, nažalost, ne mijenjaju se. Glavni razlog za to je što u sebi i svom ponašanju ne vide problem, a nedostatak empatije im onemogućava da procijene kako njihovo ponašanje djeluje na druge, kao i da li je u redu prema drugima. Njihova slika o sebi znatno odskače o realne slike (nisu pametni, sposobni, inteligentni…) koliko bi željeli, pa će im glavna strategija biti omalovažavanje i podcjenjivanje drugih da bi sebi osigurali moć.
U radnom okruženju prepoznat ćete ih po tome što svima i na svakom mjestu “pametuju”, ako ih zamolite za savjet, oni će vam odgovoriti protupitanjem, na način ga vas prikažu neznalicom i glupanom. Vaše ideje prikazivati će kao svoje, bez imalo grižnje savjesti, a povjerite li mu neku tajnu, vječno će vas držati u šaci.
Učitelji, profesori i treneri s narcističkim poremećajem ličnosti strahuju od pitanja koja bi im mogla biti upućena. Ako propitujete njihovu istinu i ono što oni govore, biti ćete spremni za javni linč, jer tko ste vi da se usudite jednom narcisu proturječiti i uzdrmati njegov krhki ego.
Nikad nemojte pokazati da ste u nečemu bolji od njih ili da u nekom području imate više znanja. Tada ste im direktno zabili nož u leđa, jer oni se ne raduju vašem uspjehu, nego samo svom.
U partnerskom odnosu narcistična osoba je nemilosrdna. Budući da joj je osnovni prioritet moć, trudit će se svim silama da je uspostavi. Svako “koprcanje” žrtve da se izvuče bit će osuđeno na propast. Osnovna strategija joj je držanje partnera u šaci, bilo zbog posla, djece, novca ili imovine. Ona će pronaći razlog zbog čega će vam se činiti logično da je ne napustite, a pri tom će vas nastaviti ponižavati na razne načine, nekad otvoreno i javno, a nekad perfidno i podmuklo.
. Narcistična osoba gradi mrežu pomagača, prva u redu su djeca, koja će biti cjeloživotno iskorištavana protiv vas, jer poništavati jednog roditelja da bi udovoljio drugom nije znak istinske ljubavi i odanosti.
Narcistična osoba traži suradnike, obitelj, prijatelji, poznanici, svi su dobrodošli za udruživanje protiv partnera. Oni suptilno manipuliraju ljudima pa će svakog vama bliskog rođaka ili prijatelja uvući u zajednički sukob, i dok se vi budete obračunavali sa njima i raskidali svoja prijateljstva, vaš narcistični partner će se povući i naravno, zadržati dobre odnose, jer on “nema ništa sa tim”.
Osobe sa narcističkim poremećajem ličnosti ne idu na psihoterapiju jer ona zahtjeva preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Oni za” rad na sebi” biraju osobe sa niskim samopoštovanjem, koje lako postaju meta manipulacije i koje se vrlo brzo uklope u njihov model, te će za njih odrađivati zadatke i služiti im. Takve osobe nazivaju se “leteći majmuni” koje, također ,karakterizira visok stupanj narcistinosti, pa se užive u ulogu spasitelja, ali to je samo privremena uloga, jer vrlo brzo postaju progonitelji, a u stvari su postali žrtve (samo narcistička priroda ponekad zamagljuje uvid) pa je potrebno vrijeme da to shvate.
Narcistična osoba voli sebe i svoju moć, a ne partnera kao čovjeka (osobu), zbog toga će joj vrlo brzo postati dosadan i nezanimljiv, te će na razne načine pokazivati nezadovoljstvo: kontrolom, svađama…..Da bi im partner bio interesantan oni će priželjkivati suparnike sa kojima će se nadmetati, a prikrivena strategija za to je ljubomora.Narcisu je ljubomora potrebna iz dva razloga:
prvi je što on ne vidi vrijednost u partneru (njemu je zamoran, dosadan, glup, naporan) ali ako je nekom drugom taj partner dobar, onda i njemu postaje dobar..
Drugi je razlog takmičenje, nadmetanje u svrhu podizanja samopouzdanja, jer ako nema onog drugog- konkurencije- moj plijen nije interesantan, a i tko sam ja sa neinteresantnim plijenom?- pita se narcis.
I jedan i drugi razlog, nažalost, nisu nastali zbog ljubavi prema partneru, narcistična osoba nadmeće se, glumi ljubav, pažnju, odanost…….ali to je sve lažno, sve je u službi vlastitog ega i zadovoljenja vlastite narcisoidnosti.
Kad nestane konkurencija, energija se gasi i sve se vraća na staru razinu nezadovoljstva i sve što ste učinili i dali asocirati će na staru poslovicu: Ne bacaj bisere ….
Zbog toga je važno da osobe koje su u kontaktu sa osobama s narcističkim poremećajem ličnosti jačaju svoje samopoštovanje, ne nasjedaju na manipulacije, stalno ih vraćaju u realnost koja je iscjeljujuća jer kad narcistična osoba sagleda svoj kapacitet njena bahatost vrlo brzo nestaje i barem se na kratko vrijeme smiri.
Rajka Rade

Pin It on Pinterest

Share This