Stara godina polako odlazi..

Oni kojima je bila loša, teška, zamorna žele je metlom udati u leđa(narodni običaj ispraćanja stare godine)  da što prije nestane.  Oni kojima je bila sretna, vesela i uspješna, opraštaju se od nje polako s nadom da će Nova biti još bolja i veselija. Oni koji se osjećaju bespomoćno, misle da se više ništa ne može promijeniti… i ne mare, ne pridaju važnost, ne očekuju.
Ipak…. vrijeme  prolazi. Nadali se, željeli ili ne, točno u ponoć….polako, kao što nježni vjetar spušta prvu snježnu pahulju…. na tvoj dlan spustit će se predivan dar.
Bez obzira na kojem se dijelu zemlje nalaziš, bez obzira da li si posve sam ili okružen tisućama ljudi, bez obzira da li plačeš, pjevaš, moliš….on će biti tu, na tvome dlanu, samo za tebe.

Tvoj najljepši dar…2018 GODINA

Pogledaj ga… Dodiri….. Osjeti njegovu težinu! Možeš li ga držati na ruci?
Kakve je boje? Da li je okrugao, kockast ili pravokutan? Ili nekog drugog oblika?
Pogledaj ima li mašnu? Kakve je ona boje? Vidiš li još neke ukrase na njemu?  Pogledaj ih dobro!  Sjećaju li te na nešto?
Možda tvoj dar ima neku muziku, čuješ li je? Kakva je to muzika? Da li si je već negdje čuo?

Prisloni ga uz svoje tijelo, ne ispuštaj ga, ne ispuštaj svoj dar. U njemu je cijela 2018 GODINA, zapakovana, potpuno nedirnuta….NOVA.
Iako vrijeme neumoljivo nestaje, daj si vremena…. Ne žuri.
Polako otvaraj svoj dar. Uključi sva svoja čula u tu igru… Ne štedi se. Toliko bogatstva ima u tebi, toliko osjećaja, toliko emocija. Što pažljivije ideš, sve ćeš više primjećivati, više uživati, otkrivati, prepoznavati.

Nemoj samo pogledati svoj dar,na brzinu potrgati mašnu i papir, počupati kutiju i odbaciti ga.

Nemoj već unaprijed sve znati

. Nemoj već sve isplanirati.

Bez obzira na iskustvo koje si do sada imao, bez obzira da li si se  radovao i uživao ili si plakao, žalio, bolovao, bio bez posla, usamljen,  nepodržan, bez obzira da li se smijao ili patio…. nemoj ga unaprijed osuditi.

Nemoj mu uzeti  priliku koju zaslužuje.

To je tvoj najljepši dar, prilika za još jednu godinu, 2018.-tu.

Ako ga polako otvaraš i zaviriš samo krajičkom oka u svoj predivan dar i ukazaće ti se još 365 manjih darova, a u svakom još puno manjih i manjih i manjih poklončića…

Bezbroj trenutaka.
Ne boj se čekati, ne boj se neizvjesnosti. Otvaraj najprije najmanje darove…… sekundu po sekundu….. otvaraj i uživaj. Gledaj, slušaj, miriši, dodirni, osjećaj.

Živi! Živi! Živi!

SRETNA TI NOVA GODINA!

Rajka Rade

Pin It on Pinterest

Share This