Stres predstavlja jednog od najčešćih tihih ubojica današnjice. Gotovo da ne postoji bolest koju stres ne može izazvati. Tehnika i tehnologija razvija se neviđenom brzinom, što omogućuje dostupnost 24 sata na dan, a to znači da zaposlenici svoj posao nose sa sobom i nemaju dovoljno vremena za psihički i fizički odmor. Sve veća konkurencija i postavljanje visokih kriterija doveli su zaposlenike u poziciju da se stalno bore za kompetitivnu prednost u želji da zadrže radno mjesto i ostvare sredstva neophodna za život. Previše posla i radnih zadataka stisnuto je u mali vremenski okvir što prisiljava zaposlenike da dio posla prenose u svoje domove te slobodno vrijeme koriste za slanje mailova, obavljanje telefonskih razgovora i razmišljanje o trenutnim poslovnim problemima. Stres na poslu prenosiv je i zarazan. Menadžer pod stresom vrlo lako svoje nezadovoljstvo prenosi na zaposlenike, što stvara neugodnu organizacijsku klimu u kojoj obavljanje posla nije zadovoljstvo već mučenje i iscprljivanje.
Nakon lošeg dana na poslu osoba se vraća u obitelj koja nastavlja pred njega stavljati nove obaveze i zahtjeve, što dodatno troši psihičku i fizičku energiju. Kad je osoba pod stresom izražene su fiziološke reakcije, kao što su pojačan rad srća i pluća, povišen arterijski krvni tlak, povišena razina šećera u krvi, proširene zjenice, povećana mišićna napetost, kao i psihičke reakcije – tjeskoba, potištenost, pad koncentracije, smanjenja mogućnost rasuđivanja. Nakon vrlo kratkog vremena ovi simptomi proizvesti će neku od bolesti: povišen krvni tlak i kolesterol, gastritis, srčani i moždani udar, bolesti želuca, gušterače, poremećaji štitnjače, psihički poremećaji poput depresije i anksioznosti…
Psihoterapija je siguran način koji pomaže da lakše prođete kroz teške životne situacije, da se brzo i lako naučite nositi s svakodnevnim stresom, te da dugoročno izgradite samopoštovanje i samoprihvaćanje koje je osnovni preduvjet za osvještavanje vlastitih želja i potreba neophodnih za njihovo ostvarenje.

AUTOR:

Rajka Rade

Pin It on Pinterest

Share This